Pels-D'Hondt Orgelbouw b.v.b.a.
Dorp 73
B-2230 Herselt - België
Telefoon: 014 54 46 58
mail: info@pels.be
Doorsnede van een typisch West-Europees barokorgel met vier klavieren.
Aan de hand van de kleuren kunnen de verschillende onderdelen herkend worden. Zie legende onderaan Voor de kenners: de windvoorziening en de toetstractuur zijn duidelijk 20ste-eeuws. De registertractuur en het pedaalwerk zijn op deze tekening niet zichtbaar.


< Bij het bovenwerk staat een tweede windvoorziening met ventilator in kist (rechts) en een blaasbalg onder de bovenwerklade. Vanuit de balg vertrekt ook een windkanaal naar het hoofdwerk, een verdieping lager.


< Het hoofdwerk is het belangrijkste werk van een orgel. De grote frontpijpen zijn met de hoofdwerklade verbonden met kleine toevoerkanalen (conducten). Achteraan op de lade staan de trompetpijpen. Het hoofdwerk wordt bespeeld vanaf het tweede klavier.


< Het borstwerk staat achter deurtjes die gesloten kunnen worden op de klank te dempen - de voorloper dus van de zwelkast. Het tongwerk van het borstwerk moet als enige op dit orgel via de voorzijde gestemd worden.


< Achter de organist bevindt zich het rugwerk, dat via het onderste klavier bespeeld wordt. Het bovenste, vierde klavier bedient het borstwerk dat zich vlak boven de organist bevindt.


Legende

geel: windvoorziening
bruin: windladen

donkerblauw: prestantpijpen
lichtblauw: fluitpijpen
paars: tongwerkpijpen

groen: toetstractuur
1. De eerste orgels 2. De reuzen 3. Doorsnede van een orgel
pels.be © MMXIII | LOGIN klanten