Pels-D'Hondt Orgelbouw b.v.b.a.
Dorp 73
B-2230 Herselt - België
Telefoon: 014 54 46 58
mail: info@pels.be
Boom Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochuskerk
E. & G.G. Hook, 1854 (Boston, USA) Pels-D’Hondt & D. Wallace, 2009

Eind 2009 werd het Vlaamse orgellandschap verrijkt met een Amerikaans, vroeg-romantisch orgel. Het instrument werd in 1854 gebouwd voor een kerk in Portland, Maine, door de gebroeders Hook. Zij hadden hun atelier opgericht in 1827 in Boston, en werden spoedig de meest vooraanstaande orgelbouwers in de 19de-eeuwse Verenigde Staten. Opus 173 verhuisde rond 1890 naar een andere kerk, waar het tot 2004 bleef dienst doen, tot de kerk gesloten werd. Orgelbouwer David Wallace, die het orgel in 1984 nog gerestaureerd had, demonteerde het instrument en sloeg het op in zijn magazijnen.

In Boom was men op zoek naar een orgel. Het oude achteraan speelde al jaren niet meer, en het kleine koororgel kon de majestueuze ruimte maar met moeite vullen. Pels-D’Hondt Orgelbouw vond toen dit instrument, dat al vijf jaar op een nieuwe bestemming lag te wachten. Samen met David Wallace werd het Hookorgel in Boom opgebouwd. Het past wonderwel in het neogotische interieur, dat uit dezelfde tijd stamt. Het orgel klinkt in deze ruimte beter dan ooit; onze Vlaamse kerken zijn in vergelijking met Amerika ware kathedralen.

Twintig kleurrijke registers, verdeeld over drie manualen en ondersteund door twee diepe pedaalregisters, geven een klankrijkdom die ongekend is in onze contreien. Nauwelijks aangetast door de tand des tijds getuigt dit orgel van een dynamisch en jong Amerika, dat al heel vroeg een eigen en boeiende variant van het Angelsaksische romantische orgel ontwikkeld had.
Ter gelegenheid van het inspelingsconcert op 30 mei 2010 maakte Gerard Pels een brochure over het orgel en zijn geschiedenis. Klik hier om de brochure te bekijken.

Peter Van de Velde speelt "Concert Variations on the Star-Spangled Banner, Opus 23" van de Amerikaanse componist Dudley Buck (1839 — 1909) op het Hookorgel van Boom tijdens de inspeling op 30 mei 2010.
pels.be © MMXIII | LOGIN klanten